Workshop .

workshop

Un workshop reprezintă un eveniment la care participă un grup restrâns de persoane, pornind de la un subiect de interes unde participanţii vor lucra, discuta şi cunoaşte mai bine tematica respectivă, pentru a ajunge la nişte rezultate concrete.

Diferenţa dintre o conferinţă şi un workshop nu se referă doar la numărul participanţilor, ci şi la modul de prezentare a informaţiilor şi al felului în care oamenii sunt implicaţi.

De cele mai multe ori, în cadrul unei conferinţe publicul ascultă şi află informaţii prezentate sub formă de “lecţie”, în timp ce un workshop presupune un grad ridicat de implicare şi de socializare, atât între coordonator şi grup, cât şi între participanţi.

În funcţie de nevoile fiecăruia, workshop-urile oferă o plajă largă de subiecte şi teme de interes, cum ar fi teme legate de cuplu, familie şi copil, psihoeducaţie, legături între emoţii-corp-gânduri, depăşirea unor evenimente dificile.

Pornind de la acest aspect, există două tipuri de workshop-uri: cele de dezvoltare personală si cele pentru grupurile de suport.

În prima variantă, avem grupuri orientate spre autocunoaştere, care doresc să îşi exerseze şi să îşi dezvolte abilităţile creative, tipul de comunicare, modul de relaţionare cu anumite persoane. În cadrul acestora, tehnicile de art-therapy au un rol esenţial în a da şansa oamenilor să se exprime într-un mod diferit, să fie spontani şi creativi.

În a doua variantă, avem persoane cu nevoia de a fi ascultate, de a face faţă unor evenimente din trecut sau din prezent ce îi afectează în relaţia de cuplu, familie sau la locul de muncă. Subiectele discutate vor fi mult mai personale şi profunde. Spre deosebire de conferinţă, vor fi mai multe întâlniri, în funcţie de nevoile participanţilor (de obicei sunt între 6 şi 10 întâlniri, o dată pe săptămână la o oră stabilită).

Asemănările dintre cele două tipuri se referă la faptul că participanţii au şansa să discute şi să afle alte păreri, poveşti de viaţă, modalităţi de a comunica.

O altă asemănare este că la începutul primei întâlniri, participanţii se vor prezenta şi astfel se va pune baza unei relaţii de respect, empatie, încredere, răbdare şi acceptare mutuală.

Se va respecta fiecare părere în parte, fiecare participant va avea ocazia să vorbească şi să împartă experienţe cu ceilalţi, iar totul va rămâne confidenţial.

Importanţa workshop-urilor a crescut foarte mult în ultimii ani, fiind o soluţie bună nu doar pentru dezvoltare personală şi pentru psihoeducaţie, ci şi pentru angajarea în activităţi şi discuţii terapeutice.