Dezvoltare personală .

dezvoltare personala

Auzim din ce în ce mai des expresia "dezvoltare personală".

Am putea spune că a devenit o modă, un trend, iar asta a dus la pierderea adevăratului sens.

Să citim cărți, să participăm la cursuri, să ne uităm la filme motivaționale și să ascultăm speakeri motivaționali, nu înseamnă dezvoltare personală. Toate acestea au rolul lor în viața noastră, însă autorealizarea presupune schimbare și acțiune, ce determină apariția unor efecte semnificative în personalitatea fiecăruia.

Expresia "dezvoltare personală" se referă la ce simțim, ce facem și ce suntem.

Ceea ce facem în viața noastră de zi cu zi ne definește pe noi ca oameni, iar efectele tuturor acțiunilor ne arată stadiul de dezvoltare în care ne aflăm.

După apariția nevoii de "a te cunoaște pe tine însuți", așa cum spunea Socrate, de a te descoperi cu autenticitate, de a înțelege cine ești cu adevărat și ce te face să fii cel din prezent, e necesar să ieșim din zona noastră de comfort și să schimbăm ce nu a funcționat până acum.

Conștientizarea se produce printr-un insight (în psihologie, insight-ul apare atunci când o soluție la o problemă se prezintă rapid și fără avertisment) și este total diferită de a ști, de a cunoaște informații provenite din diverse surse.

Ea ne împinge spre acțiune și ne pune în contact cu acele părți din noi pe care le putem îmbunătăți. În acel moment trăim în prezent, conștienți de noi, de acțiunile și de comportamentul nostru.

În momentul în care înțelegi care este sensul vieții tale și practici zilnic recunoștință față de tot ceea ce îți oferă viața, ai empatie față de suferința oamenilor din jurul tău și simți iubire, ești cu adevărat în procesul de autorealizare.

A te bucura de lucrurile simple și a simți compasiune față de toate ființele înseamnă dezvoltare personală. Viața nu înseamnă doar a ști, ci și a simți!

Atunci când suntem întrebați cine suntem, obișnuim să ne spunem numele și apoi să ne identificăm cu diferite roluri din viața noastră (mamă, fiică, meserie etc.), însă noi suntem mai mult de atât. Dezvoltarea personală ne ajută să descoperim care sunt credințele, convingerile și limitele noastre ce ne definesc alegerile, personalitatea, faptele.

Cum ne putem folosi toate resursele noastre dacă nu le cunoaștem?

Scopul dezvoltării personale este unificarea și armonizarea Eu-Sine, autotransformarea creatoare, maturizarea psiho-spirituală a persoanei în procesul său evolutiv.

Una din teoriile psihologiei umaniste, ce îi aparține lui Abraham Maslow este „piramida trebuințelor umane” cu cele șapte niveluri și trei paliere. La baza acesteia sunt nevoile fiziologice și nevoia de securitate.

Următorul palier cuprinde nevoia de proprietate și dragoste, nevoia de stimă și apreciere, nevoi cognitive și nevoi estetice, de frumusețe.

În vârf, acesta vorbește despre actualizarea sinelui, autorealizarea la potențial maxim, nevoia omului de a-și îmbogăți viața prin valori mult mai înalte precum unicitate, echilibru, ordine, perfecțiune, transcendență și dorință de a crea.

Conform percepției lui Maslow, putem spune că nevoia de dezvoltare și autorealizare este chiar nevoia omului de a se adapta continuu la mediu, prin a cărei satisfacere devine armonios cu întreg mediul.

dezvoltare personala

Studiile sale au evidențiat câteva caracteristici ale persoanelor aflate în procesul de actualizare a sinelui precum acceptarea, centrarea pe probleme, solitudinea, spontaneitatea, experiențe profunde, rezistență la enculturație, percepția realității etc.

În următoarele paragrafe o să vorbim despre câteva dintre ele, pentru a putea înțelege mai bine ce presupune dezvoltarea personală.

Disponibilitatea și deschiderea spre schimbare este cheia pentru o persoană ce a pornit pe această cale, care nu se dovedește a fi ușoară, însă odată ce viața se îmbunătățește semnificativ, satisfacția e pe măsură.

Iată câțiva indicatori ai persoanelor aflate în procesul dezvoltării personale:

  • Potențarea propriilor capacități evolutive
  • O mult mai eficientă percepție a realității
  • Conștientizare extinsă de sine
  • Toleranță față de sine, de alții și față de natură
  • Prospețime și vitalitate continuă
  • Experiență mistică
  • Redimensionarea, integrarea, redirecționarea responsabilă și eficientă a propriului scenariu de viață
  • Îmbunătățirea dinamicii relaționale și colective
  • Relații interpersonale profunde

Cel mai important este să fim sinceri cu noi, să ne asumăm propriile decizii și să fim cea mai mare responsabilitate a noastră.

Dezvoltarea personală ne va ajuta cu siguranță să devenim mai buni, mai liniștiți, mai iubitori, mai echilibrați și în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară.