Art-therapy .

art therapy

Terapia prin artă este o formă de terapie din ce în ce mai des întâlnită. Este utilă tuturor persoanelor, indiferent de gen, vârstă sau statut social, prin posibilitatea ei de a pătrunde adânc în psihicul individului.

Se folosește de puterea simbolului pentru a scoate la iveală atât potenţialul, cât şi posibilitatea persoanei de a se manifesta sincer faţă de ea însăşi, într-un mediu armonios.

Exemple de activităţi: colaje, desene, lucrul cu lutul, diverse tipuri de meditaţii creative, exerciţii care dezvoltă spontaneitatea şi creativitatea.

Pornind de la experiența simbolică, acest tip de terapie renaște din propriile descoperiri ale omului în cadrul ședințelor de terapie, regăsindu-se prin rezultatele acelor exerciții creative. Pornind și de la importanța terapiei Gestalt, care pune accent pe trăirile și experiențele din prezent, pe „aici și acum”, cei care beneficiază de această formă a terapiei au parte de un proces de auto-cunoaștere global, începând de la simplele senzații și percepții, continuând până la restul proceselor complexe.

Fie că este vorba de art-therapy, meloterapie sau dramaterapie, acestea scot la iveală aspecte unice şi inconștiente, oferind o nouă perspectivă.

Viața interioară a oamenilor este incredibil de bogată, fie prin complexitatea ei, fie prin faptul că tocmai diferențele dintre aceștia îi fac atât de speciali.

În celebra sa piramidă a nevoilor, Maslow prezintă anumite tipuri de nevoi, pornind de la cele primare către cele mai complexe. Odată ce nevoile ajung spre vârful piramidei, potenţialul creşte precum dorinţa de a face ceva special pentru tine şi pentru ceilalţi.

În concepţia sa, creativitatea şi lipsa prejudecăților, alături de celelalte nevoi complexe, aduc linişte şi împlinire emoţională, scoţând persoana din acel stadiu al stagnării. Productivitatea este şi ea valorificată într-un mod pozitiv, iar dacă se manifestă sub forma pasiunilor, atunci personalitatea se diferenţiază treptat faţă de altele.

Sentimentul că ai ceva al tău, pe care doar tu poţi să-l faci în felul tău, oferă libertatea stimei de sine de a explora alte trăiri neconştientizate până atunci.

Arta, sub nenumăratele ei forme, eliberează omul de stresul celorlalte activităţi, schimbă anumite pattern-uri de gândire şi comportament, ajută persoana să intre în contact cu propriile emoţii şi nevoi.

Experienţa simbolică trece dincolo de experienţa efemeră, nu se pierde în prezent, ci îmbogăţeşte celelalte trăiri, emoţii şi gânduri.

Această experienţă nu dispare subit, rămâne alături de individ, oferindu-i o perspectivă unică, iar dacă el o va aprecia ca fiind pozitivă şi benefică contextului în care se află, atunci impactul ei va influenţa structura sa psihică.

Fie că este vorba de gânduri repetitive negative, stări de nelinişte sau pierderea stimei de sine, experienţa simbolică le poate influenţa în aşa fel încât noua perspectivă va da şansa spre schimbare.

Acea schimbare va determina activarea adevăratului său potenţial, conectându-l cu sinele după acea perioadă de stagnare şi agitaţie psihică. Astfel am învăţat că schimbarea este normală, chiar benefică pentru descoperirea adevăratelor resurse şi valori, care întăresc până la urmă rezilienţa.

art therapy